De tre brancheforeninger Wind Denmark, Dansk Energi og Dansk Solkraft foreslår i en henvendelse til Folketingets energiudvalg den 25. januar 2022, at der etableres en dedikeret power-to-x taskforce, der kan sikre en smidig godkendelsesproces og agere one-stop-shop for både indenlandske og udenlandske power-to-x aktører og-investorer.
Task-forcen skal desuden bistå kommunerne (der er planmyndighed på land) med at sikre kvalitet og tempo i sagsbehandlingen.
De tre brancheforeninger nævner, at power-to-x projekter går på tværs af mange af sektorerne i energi-systemet (el, gas, brint, infrastruktur) og at projekterne stiller nye krav i forbindelse med sikkerheds- og miljøgodkendelser.
De nuværende godkendelsesprocesser er fordelt mellem mange forskellige statslige myndigheder, hvor erfaringen og ressourcerne er små og ikke gearet til at kunne håndtere det behov for effektiv og smidig myndighedsbehandling på tværs af stat og kommuner.
Hertil kommer, at godkendelsen af power-to-x anlæg er en ny øvelse for de fleste kommuner og statslige myndigheder, hvorfor der mangler en grundlæggende erfaring medgodkendelsen af anlæggene. Der udestår derfor også en oparbejdelse af ”best practice” hos myndighederne i følge de tre brancheforeninger. De minder om, at den danske power-to-x strategi indeholder en målsætning om 6GWelektrolysekapacitet i 2030.
Man gør slutteligopmærksom på, at både virksomheder, myndigheder og borgere har behov for, at der skabes overblik og en hjælpende hånd til at navigere i de forskellige regelsæt, således at der sikres en strømlinet, effektiv og god planlægnings- og ansøgningsproces.
Princippet om "one-stop-shop" har i mange år været kendt inden for offshore vind og offshore olie og gas, hvor Energistyrelsen har ageret "focal point" for ansøgninger og godkendelser der i øvrigt behandles af en række andre myndigheder. WSCO har stor erfaring med denne form formyndighedskoordinering og har i flere år fulgt udviklingen inden for power-to-x, hvor vi bistår en lang række aktører. Det forekommer helt oplagt at samle erfaring og sagsbehandling på myndighedsområdet for power-to-x i form af enten en task-force eller ved placering hos en samlet, central myndighed.
Udfordringen vil være, som også foreningerne givetvis er opmærksom på, at tildeling af tilladelser til udnyttelse af power-to-x og den sikkerheds- og sundhedsmæssige regulering er - og formentlig også fortsat bør være - placeret hos mindst to forskellige myndigheder. Med respekt for dette princip bør det dog efter WSCO's mening absolut være muligt at smidiggøre og forenkle sagsbehandlingen og samle alle væsentlige processer i en "one-stop-shop.