Ved at klikke på “Accept alle cookies”, accepterer du lagring af cookies på din enhed for at forbedre webstedsnavigation, analysere webstedsbrug og hjælpe med vores markedsføringsindsats. Se vores Privatlivspolitik for mere information.

Ny Sø- og Handelsretsdom af 5. marts 2021: CMR-ansvar: Anerkendelsessøgsmål i Holland om ansvar for tyveri udelukkede en retssag i Danmark

Advokat (L), Partner
+45 40 88 54 22

Sagens omstændigheder

Et elektronikproducent solgte et stort parti LED-fladskærme til en dansk køber til levering i Tåstrup for  EUR 134.231,23.  

Elektronikproducenten havde en samarbejdsaftale med et selskab i samme koncern [”S1”]  hjemmehørende i Holland, og Elektronikproducenten bookede transporten af produkterne til S1, der  viderekontraherede transporten til en logistikoperatør [”Logistikoperatøren”]  

Logistikoperatøren overlod udførelsen af transporten til en hollandsk fragtfører [”Fragtføreren”], der  påtog sig at udføre CMR-transporten fra Holland til Danmark.  

Forsendelsen blev overtaget til transport i Holland den 18. oktober 2018, og Fragtføreren stillede  samme dag traileren på et parkeringsområde i Deventer, Holland, som Fragtføreren benyttede.  Området var indhegnet og overvåget med kameraer, men uden alarmsystem. Adgang til området  kunne opnås gennem to porte: Der var rundering af en nattevagt hver nat. Natten mellem den 18. og  19. oktober 2019 (fredag og lørdag) skaffede gerningsmænd sig adgang til området ved at klippe hul i  hegnet. De kørte en stjålet trækker ind på området og benyttede denne til at køre traileren væk.  Traileren blev senere fundet tømt i Eindhoven 

Den 22. oktober 2019 anlagde S1 en retssag i Rotterdam imod Elektronikproducenten med påstand  om, at Elektronikproducenten skulle anerkende, at S1 ikke var ansvarlig for tyveriskaden.  

Den 28. oktober 2019 anlagde Fragtføreren en retssag i Holland imod S1, Logistikoperatøren og mod  køberen af LED-skærmene med påstand om, at de sagsøgte skulle anerkende, at Fragtføreren ikke  var ansvarlig for tyveriskaden. Den 1. november 2019 inddrog Fragtføreren yderligere  Elektronikproducenten i den samme sag med samme påstand. 

Efterfølgende, den 28. januar 2020, anlagde Elektronikproducenten retssag i Danmark imod  Logistikoperatøren og nedlagde påstand om, at Logistikoperatøren skulle betale en ubegrænset  erstatning for tyveriskaden (EUR 134.231,23), subsidiært, at Logistikoperatøren var ansvarlig med et  begrænsningsbeløb.  

Logistikoperatøren påstod sagen afvist med henvisning til, at der allerede verserede retssager i Holland  vedrørende ansvaret for den indtrådte skade under CMR-transporten, og at denne sag indebar, at  retssagen i Danmark skulle afvises iht. Bruxelles I-forordningens artikel 30, der er sålydende: 

Artikel 30 

  1. Såfremt sager vedrørende krav, som er indbyrdes sammenhængende, verserer for retter i  forskellige medlemsstater, kan enhver anden ret end den, ved hvilken sagen først er anlagt,  udsætte sagen. 
  2. Når sagen for den ret, hvor sagen først blev anlagt, verserer i første instans, kan enhver  anden ret ligeledes efter anmodning fra en af parterne erklære sig inkompetent, forudsat at  den ret, hvor sagen først blev anlagt, har kompetence til at påkende det pågældende krav, og  dens lovgivning tillader forening heraf.


Logistikoperatøren gjorde gældende, at bestemmelsen (Art. 30) fandt anvendelse uanset at der var  tale om en CMR-transport, idet CMR-konventionen ikke indeholder bestemmelser, der regulerer den  problemstilling, som Art. 30 vedrører, og at sagerne i Holland var indbyrdes sammenhængende med  den danske sag, idet alle sagerne angik ansvaret for bortkomsten af LED-skærmene.  Logistikoperatøren gjorde videre gældende, at der var risiko for uforenelige afgørelser, hvis sagerne  blev behandlet hver for sig ved både de hollandske og danske domstole.  

Elektronikproducenten gjorde herover for gældende, at den danske retssag ikke skulle afvises og  gjorde bl.a. følgende gældende: 

  • at CMR-konventionen har forrang for Bruxelles I-forordningen jf. Art. 71;  • at den danske retssag og de hollandske sager ikke var så snævert forbundne at der var  grundlag for at afvise eller udsætte den danske sag;  
  • at de danske domstole var ”first seised” med hensyn til behandlingen af spørgsmålet om grov  uagtsomhed hvorfor sagen hverken skal afvises eller udsættes; 
  • at spørgsmålet om hvorvidt bortkomstens skyldes forhold, der kvalificeres som groft  uagtsomme end ikke var et tema i de hollandske sager, og  
  • at sagens parter – Elektronikproducenten og Logistikoperatøren – ikke havde nedlagt  påstande mod hverandre i de hollandske sager. 

Sø- og Handelsrettens dom 

Retten kom frem til, at den danske retssag skulle afvises, idet retten udtalte følgende: ”Retten finder  [derfor] ikke, at CMR-konventionen er til hinder for, at Domsforordningens bestemmelse om  kompetence ved indbyrdes sammenhængende krav, jf. artikel 30 i Domsforordningen, finder  anvendelse på de forhold, der er under pådømmelse i denne sag. Det følger af artikel 30, stk. 1, at  såfremt sager vedrørende krav, som er indbyrdes sammenhængende, verserer for retter i forskellige  medlemsstater, kan enhver anden ret end den, ved hvilken sagen først er anlagt, udsætte sagen. Det  følger endvidere af artikel 30, stk. 2, at når sagen for den ret, hvor sagen først blev anlagt, verserer i  første instans, kan enhver anden ret ligeledes efter anmodning fra en af parterne erklære sig  inkompetent […]  

Det er ubestridt, at de verserende hollandske sager alle er anlagt før nærværende sag, og at de  hollandske sager verserer i første instans. Det er desuden ubestridt, at de hollandske domstole vil  være kompetente til at behandle sagen mellem [Elektronikproducenten] og [Logistikoperatøren]. 

[Elektronikproducenten] og [Logistikoperatøren] er begge parter i de sammenlagte sager ved retten i  Zeeland-West-Brabant, hvor [Fragtføreren], der var den udførende transportør, har anlagt  anerkendelsessøgsmål mod bl.a. [Elektronikproducenten] og [Logistikoperatøren] med påstand om, at  de skal anerkende, at [Fragtføreren] ikke er ansvarlig for bortkomsten af forsendelsen med LED 

fladskærme. 

Da såvel nærværende sag som de hollandske sager således vedrører spørgsmålet om de respektive  parters eventuelle ansvar efter CMR konventionen for bortkomsten af forsendelsen med LED fladskærme, finder retten, at kravene er så snævert forbundne, at der er risiko for modstridende  afgørelser, hvis kravene påkendes hver for sig. Det er i den forbindelse ikke afgørende, at der i  nærværende sag tillige er spørgsmål om, hvorvidt der er udvist grov uagtsomhed, og om  erstatningskravets størrelse.” 

Bemærkninger til dommen

Det fremgår af dommen, at Bruxelles-I forordningens bestemmelser i Art. 30 om litis pendens finder  anvendelse inden for CMR-konventions område, og at negativt anerkendelsessøgsmål om ansvar for  transportskade ved CMR-transport derfor kan indebære, at et senere søgsmål om dette ansvar ved  en anden domstol, der har kompetence efter CMR-konventionen, kan være udelukket efter Bruxelles  I-forordningens bestemmelser, hvis der er risiko for, at søgsmålene kan være uforenelige, selvom de  involverede parter i søgsmålene ikke måtte have nedlagt påstande over for hinanden under begge  retssager. Dommen er i overensstemmelse med EU-Domstolens dom i Nipponkoa Insurance Co. 

(Europe) Ltd v Inter-Zuid Transport BV (sag C452/12), hvor EU-Domstolen fastslog, at et negativt  anerkendelsessøgsmål anlagt af en CMR-fragtfører imod fragtførerens ordregiver udelukkede et  senere fuldbyrdelsessøgsmål anlagt af ordregiveren imod CMR-fragtføreren, idet sådanne sager må  anses at vedrøre den samme søgsmålsgrund. Sø- og Handelsrettens dom bekræfter vigtigheden af at  være opmærksom på betydningen af, at der i CMR-sager foretages retlige skridt i andre jurisdiktioner.  


Læs hele artiklen/dokumentet her
Text Link
This is some text inside of a div block.